miercuri, 21 aprilie 2010

Salutul "românesc" şi defulările româneşti

     S'iil vous plait, monsieur, rosteşte mieros şi adus de spate umoristul Jonathan Lambert, purtător de fustă înflorată peste costum, la o emisiune de divertisment de pe France 2, imitând atitudinea cetăţeanului român "tip" ajuns în metropola franceză. Auditoriul, cu lecţia învăţată, reproduce prompt gestul şi cuvintele. Dezgustător! Ambasada României la Paris protestează. Dar ce mai protestează, pe forumul ProTv, cititorii ştirii! "Diferenţa dintre un ROMÂN şi un ŢIGAN este enormă şi, mai ales, evidentă, însă, la cât sunt de chiori şi de bătuţi în cap, [francezii] nu reuşesc să vadă şi, mai ales, să înţeleagă acest lucru." "Nu ne mai comparaţi că nu suntem aceeaşi naţie!" "Ţiganii ăştia infecţi ne-au făcut de râs peste tot... Huuuuăăăă, ciori spurcate." "Atâta timp cât nu ne dezicem de ei suntem compromişi." "Dă, Doamne, încă 50 ca Antonescu să-i trimită la dracu' pe toţi... să-i mănânce viermii." "Suntem nişte ţigani pentru că îi acceptăm în ţara noastră." Şi, ca şi când rasismul antiţigănesc violent nu ar fi destul, alţii promovează ruşinea de a fi român. Da, am fost umiliţi, dar aşa ne trebuie! Capu' în pământ, cenuşă peste! Şi găsirea unei soluţii finale pentru acei paria cu fuste creţe şi bebeluşi rahitici, care imploră, cu stigmatul cerşetorului pe frunte, dreptul de a vieţui de azi pe mâine. ...Dar există oare vreo rază de speranţă reală pentru excluşii societăţii? În România, în Franţa, pe Marte? Mă întreb.

3 comentarii:

wannabegay spunea...

imi pare rau sa o spun, insa slabe sanse pt exclusii societatii... cea mai importanta chestie este EDUCATIA. si pt exclusi, si pt cei care-i discrimineaza. oricum, franta nu trebuie luata in considerare, caci rasismul il invata de cand sunt copii. este una dintre cele mai rasiste tari din lume.

Dak spunea...

M. Tournier întreabă un spaniol (v. Jurnal extim) despre diferenţa dintre o şcoală din Spania şi o şcoală din Franţa. Răspuns: în prima, copiii sunt spanioli; în a doua, sunt din toate rasele. Presupun că, la premise identice, rezultatele ar fi la fel peste tot. (Sunt sceptică rău în seara asta.)

Etta spunea...

Am vizitat cateva capitale si orase Europene anul trecut. In aproape fiecare dintre aceste orase am vazut grupuri de romi care invariabil executau trucurile pe care le stim prea bine. Chiar daca opream sa ne dezmortim o ora sau doua nu se putea sa nu dam peste asa ceva, se plaseaza in jurul atractiilor turistice, nu ai cum sa-i ratezi. In Madrid sunt foarte agresivi si chiar mai neplacuti decat de obicei.

Este ipocrit si stupid din partea localnicilor sa nu se intrebe totusi de ce politia din tarile alege sa protejeze acest tip de mica infractionalitate. Problemele pornesc de la ei. Ar fi extrem de usor sa-i aresteze si sa-i expulzeze, in orice caz, sa nu- lase sa execute chestiile alea intr-un mod asa de vizibil. Nimeni nu se intreaba de ce legea nu se aplica si ce interes are politia in toata chestia asta. Se prefera sa se joace cartea xenofobiei si a rasismului, pentru a se distrage atentia de la problemele reale.