joi, 27 august 2009

Madonna si romanii

     Ieri, Madonna, venita pentru prima data sa concerteze in Romania, a fost huiduita. Fanii, dispusi sa scoata bani buni din buzunar ca sa o vada, au fost scandalizati cand artista si-a permis sa transmita mesaje impotriva discriminarii tiganilor si a homosexualilor. Mai interesant e faptul ca intre cele doua reprize de huiduieli s-au ratacit si cateva aplauze, atunci cand Madonna a spus "Credem in libertate si in drepturi egale pentru toata lumea". Ce sa intelegi de aici? Ca exista doua categorii: romanul cinstit, care da la cap, si romanul ipocrit, adeptul democratiei teoretice, care doreste drepturi pentru toti, numa' ciori si poponari sa nu fie? Oare or mai exista si alte varietati de romani?

6 comentarii:

Anonim spunea...

exista multe varietati de romani. insa romanul get-beget discrimineaza. este o caracteristica ce e comuna majoritatii... ironia face ca romanilor nu le place ca sunt discriminati in europa, gay-ilor si lesbienelor nu le place ca sunt discriminati in tara, insa la randul lor discrimineaza impotriva tiganilor, grasilor, persoanelor cu dizabilitati, surdo-mutilor samd. sa ne amintim putina istorie: tiganii au fost sclavi la romani pana pe la sfarsitul secolului 19 (deci pana dupa ce au fost eliberati sclavii in SUA). sa nu uitam asta si sa plasam populatia rroma in context istoric si social. si dupa vom vedea ca discriminarea nu se justifica!

Dak spunea...

Nu romanul, OMUL get-beget are prostul obicei de a discrimina. Inclusiv atunci cand e simultan gay, rom, obez si surdo-mut!
Cum adica: "si dupa vom vedea ca discriminarea nu se justifica"? Sunt cazuri cand se justifica?!

Anonim spunea...

nu m-am exprimat bine, am scris prea repede. eu atacam discursul (destul de comun la romani din cate vad) aberant de genul: eu nu discriminez, dar ai avea curajul sa mergi seara prin ferentari? sau eu nu discriminez, dar tiganii astia mi-au furat portofelul! etc etc... atunci cand se aduc exemple despre conditiilor sociale ale romilor sau despre ocupatiile lor, cred ca trebuie spus: da, traiesc in ghetouri, da fura, insa v-ati intrebat de ce? v-ati gandit vreodata ca datorita voua acel copil rom nu poate merge la scoala (ca parintii celorlalti copii ameninta sa-si retraga odraslele), ca pt a merge la scoala ai nevoie de haine, caiete, ghiozdan etc etc. mai mult, in conditiile in care nu ai cu ce sa te imbraci la un interviu pt un job, sau daca nu gasesti un job, ce alternative sunt? nu justific crimele, insa cred ca trebuie sa vedem intreg tabloul. la asta ma refeream, cu toate ca m-am exprimat ciudat.

Anonim spunea...

Discriminează toţi. Evreii erau pe cale să fie exterminaţi acum 7 decenii. Logic, ar trebui să nu accepte ideea de discriminare. Dar în interiorul evreimii există fenomenul.
Pe de altă parte, să nu confundăm discriminarea cu antipatia sau neacceptarea unui tipar. Personal, după cum am afirmat şi cu alte ocazii, sunt împotriva discriminării oricui (ţigani, transsexuali, travestiţi, ruşi etc.), dar asta nu înseamnă nici pe departe că-mi sunt simpatici. Nu-i cunosc şi nici nu prea mi-o doresc (cred că nici ei nu ard de dorinţă să mă cunoască, deci nu se întristează nimeni). Nu cred că aş reuşi să-i înţeleg vreodată. Asta e. Nu pot să-i poruncesc firii.
Probabil, discriminarea e o trăsătură definitorie pt om.

Anonim spunea...

De fapt, la ei (cei pe care i-am văzut la televizor, pt ca în realitate n-am cunoscut niciunul)cred că cel mai mult mă deranjează aspectul estetic. Dacă un transsexual sau travestit se machiază reuşit, încât să nu-mi dau seama ca e vorba de un bărbat care s-a murdărit cu fard pe faţă, adică dacă ar avea un aspect de femeie obişnuită, cred că nu aş simţi disconfort. Dar dacă mi-ar apărea în faţă o arătare mătăhăloasă, care se chinuie să meargă pe tocuri, cu figură şi siluetă evident de bărabat, chestia m-ar oripila şi l-aş evita panicat.
Îmi amintesc acum câţiva ani cum un bărbat o făcea pe travestitul în plină stradă (presupun că era vorba de o filmare cu camera ascunsă, travestirea era o chestie în vogă cu 5-10 ani în urmă în tot spaţiul postsovietic datorită unui cântăreţ din Ucraina, care a participat şi la Eurovision cu un număr travesty), însoţit de câteva fete, agăţa bărbaţi. Tipul avea o moacă infernală. Toţi îl respingeau cu dezgust. Şi într-adevăr, "spectacolul" provoca vomă.
Deci anume aspectele hidoase mă deranjează la ei. Dacă ar reuşi să nu devină groteşti atunci când intră în pielea sexului opus cu care se identifică, cred că totul ar fi OK şi multe probleme ar dispărea de la sine.

Dak spunea...

@wannabegay: eu merg pe principiul toleranta & prudenta. Nu judecat persoana dupa etnie sau alte detalii, dar nici nu ma plimb noaptea prin cartiere rau-famate doar sa vad dac-o patesc sau nu. :)
@enervant: etnia e una, travestiul alta. Respingerea cuiva pe motiv de antipatie la prima vedere nu ar trebui sa vizeze tigani, rusi, evrei etc, pt. ca nici eu nu mi-am ales romanitatea. Cat despre travestiul grotesc, da, inspira repulsie si da apa la moara prejudecatilor de tot felul. Mai ales in tarile unde identitatea de gen se suprapune in chip rigid anumitor tipare vestimentare, comportamentale si de rol social. Cine vrea cu adevarat sa se lupte cu prejudecatile si nu sa le intareasca in mod iresponsabil trebuie sa aiba simtul masurii si decenta.