luni, 24 august 2009

Naomi ca pretext

     Participarea lui Naomi la Mamaia 2009 nu m-a interesat. Nu m-am uitat la concurs la tv, nu pot spune dc a fost mai bun/buna decat altii. Dar exista youtube, asa ca imi pot da cu parerea despre prestatia in sine. A fost buna, dar nu cat sa ma dea pe spate. Nu cred ca poate progresa mai mult de atat. Fapt e totusi ca exista bloggeri, nu putini, care spera & spera. Da, injura, barfesc, se revolta, dar nu inceteaza sa stea cu ochii pe Naomi, sa-i tina pumnii, sa tresara la fiecare pas stramb pe care-l face si la fiecare redresare, iar atunci cand, printr-o minune, personajul se afiseaza intr-o ipostaza decenta, pasabila, sa-ti spuna: Am zis io! Si vai, e atat de important sa aiba confirmari ca da, se poate, ca da, a fost ne-mai-po-me-nit, lumea a aplaudat de si-a rupt palmele, iar dc nu toata lumea, atunci barem cititorii lor, care-s de-ai casii, noi si-ai nostri... Oameni buni! Dc sunteti din comunitatea lgbt, asta nu inseamna deloc ca Naomi va reprezinta, giiiz! De unde foamea asta sa se gaseasca pe sticla niste minoritari sexuali, de ce fel or fi ei, numa' sa fie? Nu vedeti nicio pb. aici, A VOASTRA? Naomi, chiar cu tinuta impecabila, joc de scena & voce de privighetoare NU influenteaza in bine perceperea comunitatii de catre majoritari... dintr-un motiv simplu: cetateanul homofob reproba gusturile sexuale & stilul de viata, nu lipsa de ureche muzicala & prostul-gust vestimentar. Respectivul cetatean homofob poate intr-adevar sa admire, sa aplaude, sa se entuziasmeze de vocea lui Naomi si sa ramana cu toate prejudecatile la purtator. Sigur ca acceptarea vine din cunoastere si ca e un pas in fata dc persoane apartinand unei minoritati traditional ostracizate se afirma social. Insa depinde cum se afirma, iar Naomi nu mai poate face acum prea multe ca sa-si estetizeze imaginea. Sigur, e liber(a) sa incerce si merita incurajat(a) in acest sens. Dar problema nu e la Naomi.
     Problema e o neincredere in viabilitatea diferentierii. Ca eu sa fiu diferit, altcineva trebuie s-o fi facut inaintea mea. Inaintemergatorul defriseaza, eu pasesc fluierand pe urmele lui. Ei, nu chiar fluierand, da' macar nu mai trebuie sa tai si copacii. Reusitele lui ma ridica-n zenit, esecurile lui ma doboara. De ce se intampla asa? Pentru ca n-am curaj. Pentru ca vreau mura-n gura. Pentru ca viitorul suna bine. Pentru ca istoria are un sens ascendent. Pentru ca. Prostii. De fapt, Naomi este un pariu gresit. Are talent, are, in si mai mare masura, ambitie si curaj, are si sumedenie de neajunsuri. In primul rand, OCUPA LOC. Cati naomi poate sa inghita micul ecran? Si nu uitati ca ziaristii care il/o curteaza pe Naomi sunt primii care sar cand mai apare cate-un scandal cu iz gay, cam ca ala recent cu minorii de la o casa de copii, momiti spre prostitutie cu bani si tot felul de maruntisuri. Societatea romaneasca nu o va democratiza Naomi. Societatea romaneasca va fi democratizata (dc va fi!) de alt gen de oameni, apartinand ei insisi unei minoriati, dar avand alt stil, alt nivel de inteligenta, mai multa decenta, mai multa prospetime si seva. Iar oamenii aceia nu apar 1. pentru ca in mass-media sunt vizibili prea multi naomi (de sexe diferite) si 2. pentru ca in "societatea civila" (includ si blogosfera aici) sunt prea multe trestii ganditoare, ocupate sa descopere cu cat a crescut in Romania copilasul numit libertate in timp ce ele butonau pe tastatura...

4 comentarii:

Anonim spunea...

În opinia mea, Naomi poate să-i reprezinte exclusiv pe transsexuali ori travestiţi (dacă bineînţeles va obţine acordul lor), nicidecum pe homosexuali. Nu văd absolut, dar absolut nimic în comun, între ea şi gay. Nu am avut niciodată preocupările şi problemele ei. La urma urmei, cu discriminarea se confruntă şi diverse mişcări religioase minoritare etc., deci discriminarea n-ar fi un motiv serios pentru a include în aceeaşi categorie oameni ce nu au practic nimic în comun...

Dak spunea...

Naomi vrea sa se impuna in calitate de cantareata, nu de activista. Ce mi se pare mie ciudat e ca i se atribuie o putere pe care nu o are. Se face o confuzie intre vizibilitate si reprezentativitate. Mai mult, transsexualii pot fi si ei str8 sau gay. ;)

Anonim spunea...

Nu ştiu, dar pe mine sincer mă deranjează atunci când cineva îi asociază automat pe homosexuali cu travestiţii sau transsexualii. Chiar dacă sunt printre ei şi gay, mă simt mult mai aproape de hetero, sau mai degrabă de bărbaţii cu aspect obişnuit, tradiţional. Cred că aş resimţi un disconfort teribil lângă un bărbat îmbrăcat în rochie sau fardat. Îi accept doar teoretic, sunt împotriva discriminării lor, dar aş prefera să-i văd la o distanţă cât mai mare de mine.

Dak spunea...

Chestia cu disconfortul unui gay aflat in compania unui travestit e cu dus si intors. O atare situatie creaza vulnerabilitate sociala, ca lumea se uita la ala, da' nu numai la ala. ;)