sâmbătă, 12 septembrie 2009

Alan Turing

     Alan Turing (1912-1954), matematician si informatician britanic de geniu, cel care a reusit decriptarea codurilor germane Enigma in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost condamnat in 1952 pentru orientarea sa homosexuala la castrare chimica prin injectare de hormoni feminini. S-a sinucis dupa doi ani, otravindu-se. Ieri, premierul britanic Gordon Brown, raspunzand unei petitii initiate de informaticianul John Graham Cumming si semnate de mii de cetateni, si-a cerut scuze publice, recunoscand "tratamentul inuman" la care a fost supus omul de stiinta. Cititi aici si aici.
     Lucrurile incep sa se schimbe. Ce ziceti?

6 comentarii:

Anonim spunea...

eu zic ca povestea acestuia nu este singulara. si mai zic ca este trist ca abia in 2009 s-au gasit liderii sa ceara scuze. mai mult, marea britanie, sua si alte state ignora terorile la care sunt supusi homosexualii din irak de catre armata irakiana (li se lipeste anusul cu ceva asemanator cu superglue, dupa care li se dau laxative-mor astfel in chinuri inimaginabile!). istoria nu ne va invata niciodata. eu (ca un naiv ce sunt) sper sa ajung sa traiesc intr-o lume mai buna, in care faptul ca sunt gay sa fie o banalitate.

ana_maria spunea...

prevad un film despre viata lui turing. asta dupa cel cu michael.

scuzele nu mai ajuta la nimic. dar, da, ar putea face acum ceva.

Dak spunea...

@Wannabegay2: Mie mi se pare lamentabil nu faptul ca autoritatile au omis atata timp sa-si ceara scuze (ca nimeni nu se-mbulzeste cand e vorba sa-si puna cenusa-n cap), ci lunga apatie a elitelor intelectuale britanice vizavi de abuzul comis asupra UNUIA DE-AL LOR. Homofobie? Pai daca si crema societatii e asa, ce sa mai astepti de la politicieni? Dar gestul premierului e f. important. Este cu totul plauzibil ca figura lui Turing sa devina un simbol, asa cum este cea a lui Wilde. Or, gay-ii au nevoie de martiri pt. a-si promova drepturile, si tu o ziceai.
@Ana-Maria: film, carti, de ce nu?

Anonim spunea...

1.o mie de scuze un ban nu fac ... tampitii aia oricum nu mai pot fi pedepsiti , iar bietul om nu mai poate invia ....
2. wannabegay2 , povestea cu superglue m-a oripilat. Chiar atata ura ?!?

exact.. eu spunea...

@wannabegay2: tot raul spre bine :)

@ana_maria : am "rasfoit" blog-ul tau.. te "incoronam" ca scenarist, ai darul acesta, ceva tragicomic:D:)

@dak : intradevar, articolul asta mi-a adus zambetul pe buze:)

Dak spunea...

@Alexiuss: Scuzele nu invie morti... sper totusi ca drama lui Turing sa schimbe sensibilitati. Pana la urma e usor sa treci de la "uite ce i-au facut acestui mare om de stiinta, mare patriot..." la "uite ce i-au facut acestui om". Si atunci perceptia e alta, se remarca si restul aisbergului, etc. Referitor la ce se intampla in Irak (superglue), eu mai avusesem un dialog pe tema asta cu Wannabegay; prima data cand am auzit si eu am ramas masca.
@exact.. eu: Nadajduiesc sa mai ai motive. :)