miercuri, 16 septembrie 2009

Fara talente speciale

     Eu nu am talente speciale, nu am "nas", nu stiu daca cel/cea de langa mine este sau nu este gay. Stiu ca se crede ca treaba miroase de la distanta, dar poate n-am eu capacitatea. Sau nu vreau. Sau nu ma intereseaza. Daca nu zice nimic, il/o tratez de straight. Ca e mai probabil sa fie straight. Ce daca e barbat si se imbraca in camasa roz sau isi da cu lac pe unghii, poate sa fie si metro. Ei, dar unii oameni sufera din cauza asta, ca nu-s recunoscuti drept ceea ce sunt. Si cred ca restu' e prosti. Sfat: sa caute o oglinda si sa se uite cu atentie mare la fruntea lor, daca scrie SUNT GAY pe ea. Eu raman la opinia mea, ca nu, nu scrie. Si ca nu poti pretinde sa fii tratat ca gay daca taci malc si nici macar atunci cand se vorbeste despre homosexuali nu zici: "Vezi ca si eu sunt". Nu spun ca o asemenea afirmatie trebuie facuta in orice context, cu riscul de a incasa o bataie sau de a-ti pierde slujba. Nu spun nici ca trebuie sa sochezi prin vestimentatie sau comportament - dar daca esti "sub acoperire", sub acoperire ramai! Putin probabil sa te intrebe cineva: "Esti gay?". Iar daca te intreaba, nu cumva o sa te scuturi oripilat, o sa faci fete-fete, si o sa negi cu vehementa? Sau o sa-l intrebi la randul tau pe interlocutor: "Tu ce crezi?"...? De parca ar depinde de ce crede respectivul! Sau o sa-ti marturisesti orientarea in gluma? Da, se va rade, si lumea te va considera plin(a) de haz... insa cine va crede? Alegerea iti apartine. Dar, stii, cei mai multi dintre heterosexuali nu au vazut NICIODATA in viata lor o persoana gay. Poate doar in filme, ca acolo se spune...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Eu habar n-am cand cineva e gay sau nu ! Am gaydar-ul faramat , bushit cu totul . Nush de ce , nu mi se pare nici mie normal , dar aia e , si nu ma stresez ... prea tare :P . Cat despre glume cu privire la orientarea mea... sunt primul la fazele astea !

Dak spunea...

Citisem odata in cartea unui evreu (citez din memorie): "Evreu e ala care e antisemit cu moderatie"! :p

ana_maria spunea...

cunosc tipi care au ... gesturi mai afectate si sunt puternic homofobi, plangandu-se ca atrag homosexualii :))
cunosc tipi care au gesturile si nu isi dau seama ca ele ar putea sa ii catalogheze drept. uneori am ghicit insa inaintea lor, nu am zis nimic. uneori am ghicit si era corect.
la tipe - hm, mai greu. deruteaza rau pustoaicele astea care cocheteaza cu bisexualitatea si baietoaicele.

dar e misto ce ai zis, majoritatea heterosexualilor ( e prima data cand scriu intreg, de obicei le spun heteroi ceea ce are o nuanta peiorativa si nu e frumos) nu au intalnit un gay in viata lor. atunci ce naiba au cu gay-i?!

e o poveste f frumoasa la octavian, despre cum ar fi daca am fi albastri ca sa se vada in ce masura suntem gay sau bi. putini erau albi( straight) sau de un albastru intens (gay)

exact.. eu spunea...

E atât de simplu să dai sfaturi, dar e atât de greu să le şi aplici.
Bine zici: “Nu spun ca o asemenea afirmatie trebuie facuta în orice context” dar gândeşte-te unde au loc astfel de discuţii şi cum oare poţi spune “mhă, nu mai comentaţi, eu sunt... şi până acum m-aţi considerat un om normal” eh, în momentul acela pui în balanţă avantjele şi dezavantajele “tupeului” tău. Şi crede-mă, pe cuvânt, că partea cu dezavantaje atârnă mai greu.. am simţit pe pielea mea : ) important e ca lucrul ăsta să fie acceptat de persoana în cauză şi să fie mulţumită de ceea ce este.. fericirea vine de la sine;)

Încrederea în sine reprezintă esenţa eroismului!

Atât de mult ador citatul acesta: “Numai un prost poate să critice, să condamne şi să se plângă – şi majoritatea proştilor o fac!” DALE

Dak spunea...

@Ana-Maria: Gesturile spun de obicei f. multe despre un om. Insa gestica nu se compara cu "albastreala" de care zicea Octavian: acolo treaba ar fi sigura si simpla de tot. Si ar scuti de presiune psihologica. Mie mi s-ar parea insa si mai tare sa exista o particularitate fizica a homofobiei, sa zicem o "galbeneala", care sa se combine cu "albastreala" de mai sus: ai intalni pe strada albi, galbeni, verzi de diferite nuante, albastri, albastrii... Asa, ori ai o masca, ori ti se atribuie una. De aceea cred ca lucrurile trebuie limpezite, fara agresivitate, fara resentimente, cu bun-simt, cu calm. Primii descoperitori ai Americii raspandeau in Europa vesti ca au gasit in Lumea Noua oameni cu cap de caine, sau fara cap si cu trasaturile fetei pe piept. Noi stim ca aberau, poate ca sa para mai interesanti, dar ce ziceau contemporanii lor? Vazusera vreun nativ? Nu. Tocmai de aceea erau perfect manipulabili, in orice sens (exista si mitul "bunului salbatic"). La noi, daca vorbim de gay-i, manipularea se face in sensul gay=infractor violent (pedofil, ucigas, violator) si homosexualitate=viata promiscua. In mass-media homosexualul asa apare de obicei. Si mai exista si alte asocieri, la fel de putin magulitoare, gen gay=clovn sau lesbiana=curva. Or, omului trebuie sa i se ofere posibilitatea sa vada si altceva: un cetatean gay la fel ca el, cu bune si cu rele, simpatic sau nesuferit, dar care sa nu intre in cliseele respective. Or, acest lucru nu se obtine DECAT intr-un singur mod.
Ma bucur ca nu ai scris "heteroi", termenul e peiorativ (din cauza sufixului) si foarte jignitor; echivalentul gay este "poponari".

@exact.. eu: Coming-out-ul nu trebuie asociat cu vreo forma sau alta de tupeu. Declararea orientarii sexuale nu se face la nervi sau in situatii conflictuale (giiiz, no!), ci pe teren neutru si fata de persoane de incredere. Subiectul "homofobie" nu merita tocat cu oricine. Uite, eu n-o sa intru intr-o disputa cu un misogin ca sa-l conving ca misoginismul e rau. Am incercat si m-am lamurit: nu tine! Dar i-as spune oricarui misogin ca, IN CALITATE DE FEMEIE, nu ii voi tolera REMARCILE misogine. In rest, n-are decat sa creada ce vrea.
Oricum ideea e ca respectul pentru ceea ce esti vine sau nu vine atunci cand se stie ceea ce esti, dar nu vine niciodata atunci cand nu se stie. N-are cum.