marți, 15 septembrie 2009

Iubite prieten

     Scumpul meu I.,

     Am sa-ti dau o veste. Stii, noi discutam de toate de obicei, si bune si rele, si-ti voi spune si asta, chiar daca nu o sa mai putem sa radem ca nebunii, nici macar sa zambim, chiar daca asta ma doare, chiar daca te va durea si pe tine. Scumpul meu I., tu nu ai drepturi depline in tara asta pe care o iubesti enorm. Esti un roman de categoria a doua pentru ca, pe cand erai micut, vederea a inceput sa-ti scada si sa-ti scada. Da, era genetic, ce vina aveai tu? Dar ai terminat un liceu, o facultate, ai un serviciu si prieteni multi. Niciodata nu m-am gandit ca cineva te-ar putea discrimina pentru ca esti un pic altfel decat noi, pentru ca percepi altfel lucrurile, inclusiv multe lucruri la care simtirea mea opaca nu are acces. Am aflat multe de la tine. Erai si esti pentru mine exemplul viu al perseverentei, al curajului, al infinitei bunatati, si ma uitam cu drag in ochii tai cu pupile galbene, cu sclerotica verzui. Cand vroiai sa scoti niste bani de la BCR, veneam cu tine, imi spuneai codul, il tastam, iti dadeam banii. Nu era nicio problema. Aveam incredere unul in celalalt. Aveai incredere in mine. Niciodata nu ai verificat banii, desi stiai sa recunosti bancnotele dupa marime. Iar eu iti mai ziceam sa nu umbli cu multe la tine. Nu te-au furat odata, in autobuz? Iar tu ma ascultai. Si uneori imi aduceai cate o ciocolata, niciodata n-am inteles de ce, nu vroiam s-o iau, tu insistai... Iar acum trebuie sa-ti dau o asemenea veste. De ce trebuie tocmai eu? Nu vreau. Dar uite, intra pe net, aici, sa vezi ce i se poate intampla unui om pentru vina de a fi lipsit de vedere. Sa n-ai incredere in banci, tu nu esti pe deplin om in ochii lor. Si asteapta-te, da, asteapta-te la orice daca vei avea nevoie de un alt card, sau daca vei vrea sa faci un credit. Eu o sa te ajut cat pot. Dar fii precaut, fii curajos mereu si nu uita sa nu-ti pierzi niciodata acel teribil optimism care m-a impresionat atata la tine.
     Cu bine. Sper ca macar unele dintre institutiile din tara asta sa-si faca datoria.

2 comentarii:

Anonim spunea...

m-ai impresionat pana la lacrimi! "tu nu esti pe deplin om in ochii lor"... da. :( nedreptatea asta ma revolta. si uneori ma gandesc ca a fi radical nu e o idee asa rea! sigur, sigur, morala este: nu raspunde violentei cu violenta, raului cu rau. insa cand vezi astfel de lucruri incredibile, iti zici ca un act terorist ar fi mai justificat decat un apel la CNCD.

Dak spunea...

Esti un pic anarhist, deci. Hm, eu spun ca se rezolva mai bine prin metode nonviolente, dar in cazul asta tre' sa fii afurisit, nu gluma. Si sa te mai ajuti si cu altii, la fel de afurisiti! Idee: nevazatorii sa-i inregistreze discret pe functionarii bancari ce ii refuza. Ca sa existe proba, fiindca aia n-or sa dea niciodata hartie semnata, "nu va servim ca sunteti orb"! Si dupa aia, glont la prima televiziune. Ca fara tambalau nu obtii nimic in Romania!