duminică, 25 octombrie 2009

Sa-l ascultam pe Gorbaciov

     In data de 11 octombrie, in Rusia au avut loc alegeri locale, castigate in mod covarsitor de partidul Rusia Unita, al premierului Vladimir Putin. Protestand fata de modul cum s-au desfasurat alegerile, partidele de opozitie au parasit lucrarile Dumei de Stat. Ultimul conducator al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a acordat un interviu in exclusivitate seviciului rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda, in care ii critica pe actualii lideri. Iata ce afirma:

     "Ei distrug sistemul electoral in mod constient, ceea ce le permite sa manipuleze cel mai important proces".

     "Trebuie sa constatam ca legile adoptate in ultimii ani de Duma de Stat au distrus de tot sistemul electoral".

     "S-a facut totul pentru a-i controla pe oameni in procesul alegerilor. I-au lipsit chiar de dreptul sa voteze "impotriva tuturor". Iar acum oamenii nu se pot pronunta daca nu sunt de acord cu candidaturile inaintate. Acesta este comportamentul Rusiei Unite. Acest partid nu a rezistat unui sistem electoral normal".

     Gorbaciov sustine ca cetatenii au fost inlaturati din viata politica reala: au fost anulate alegerile pentru functiile de guvernatori ai regiunilor tarii, au fost anulate alegerile pe circumscriptii electorale, candidatii isi cumpara locurile pe listele de partid. Rezultatul: absenteism.

     "A aparut zilele acestea informatia, inca neverificata, ca la Moscova au participat la alegerile locale numai putin peste 20 la suta din alegatori. Dar daca ar fi participat si 36 la suta, dupa cum ni se spune, este o prezenta de rasul lumii. La Moscova, unde este concentrata cea mai activa parte a societatii, oamenii nu merg sa voteze, pentru ca sunt dezamagiti. Ei vad ca participarea lor nu schimba nimic. Toate acestea raman nepedepsite, dar odata si odata alegatorii le vor face vant"...

     "Nomenclatura nu rezista probei democratice. Iar fara democratie nu va iesi nimic".

     Mihail Gorbaciov pastreaza insa o doza de optimism, considerand ca procesul pe care l-a initiat in timpul Perestroikai este ireversibil ("Rusia, ca tara, nu se intoarce inapoi") si nu exclude eventualitatea aparitiei unei miscari reformatoare chiar in sanul Rusiei Unite, deoarece "Exista si acolo oameni carora le este rusine de ceea ce se intampla".

     Sursa: aici.

     Voi aveti incredere in alegeri?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Alegerile sunt f. importante, dar nu suficiente pentru a asigura democraţia într-o societate. Este necesară implicarea permanentă a cetăţenilor în viaţa socială, politică, de monitorizarea puterii, însoţită de proteste atunci când se încalcă legislaţia, drepturiloe omului. În caz contrar, democraţia e uzurpată şi ajungi la un moment dat să constaţi că locuieşti într-un lagăr de concentrare, că organele de forţă ale statului nu te lasă nici să gândeşti, mite să-ţi exprime cu voce tare nemulţumirea ori să acţionezi.
Absenteismul e la mâna celor care îşi doresc ca lucrurile să rămână pe vechi, să nu se schimbe nimic în starea de lucruri. Căci oricum există o forţă politică mai progresistă decât restul, oricât de ticăloşite ar fi toate.

Dak spunea...

@Enervant: Nici eu nu as absolutiza eficienta alegerilor in conservarea democratiei. Hitler cum a ajuns la putere?
In principiu nu sunt pentru absenteism, insa exista cateodata situatii in care efectiv nu ai un "rau mai mic" pe care sa-l selectezi.