marți, 24 noiembrie 2009

Impotriva violentei

     Maine, 25 noiembrie, este Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeii. Lumea se plange, ca de obicei, de proportiile violentei domestice si de faptul ca nu exista decat un numar cu totul insignifiant de adaposturi pentru femeile-victime si pentru copiii lor. Desigur, trebuie construite adaposturi. Dar nu pentru femei si copii. Victimele ar trebui sa ramana acolo unde domiciliaza, iar agresorul sa plece, chiar daca e casa lui, si sa primeasca ordin de restrictie. Curios cum de nimeni nu a propus asta, totusi e elementar si suntem si intr-o perioada "fierbinte" din punct de vedere politic. Un individ agresiv poate ca s-ar gandi de doua ori inainte sa loveasca daca ar sti ca asta va insemna pentru el obligatia de a-si parasi locuinta, chiar daca numai pentru un interval limitat (care sa ii permita partenerei, daca nu e proprietara casei, sa isi gaseasca o noua resedinta). Voi ce ziceti, aveti idei?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ideea e extraordinară şi de bun-simţ. Se uită, de fapt, că problemele, deşi botezate cu numele victimelor, sunt în realitate ale agresorilor sau opresorilor. Prin extensiune, am putea desemna "problema" homosexualilor ca fiind a heterosexualilor, a negrilor (în cazul în care există) - problema albilor, pentru că ultimii le-au creat şi le întreţin...

Dak spunea...

@Enervant: Responsabilitatea e legata de putere. Penalizarea victimei (morala, sub forma: e vinovata ca nu protesteaza, ca "o cauta cu lumanarea" etc.; legala, in sensul ca "solutiile" amplifica problema) e o forma de lasitate publica. Subiectul merita macar acum adus in discutie - ce s-a facut?

Anonim spunea...

principalul factor in cazul violentei domestice este cel economic. ca femeie, ai renuntat la visele proprii, te-ai casatorit, ai facut copii, esti casnica. intr-o zi un animal te loveste si te trezesti in situatia ca esti intr-o situatie extremd e dificila, nu ai unde sa apuci. ideea ta e buna, insa cine s-o puna in practica?

Dak spunea...

@Wannabegay: Ai dreptate, aspectele materiale conteaza foarte mult (inclusiv atunci cand femeia nu e casnica, dar veniturile nu ii permit si intretinerea copiilor, pe care nu ii poate abandona langa tatal lor violent), dar eu am pus problema in sensul ca, indiferent de veniturile sotilor si, mai mult, indiferent de proprietarul casei, victima ramane, agresorul e cel care pleaca. Daca victima nu are venituri, cu atat mai mult nu ar trebui sa-si piarda si domiciliul. Cine sa puna in practica ideea? Pai, sincer, nu prea vad, noi avem o mistica a proprietatii, in locuinta proprietate personala a unui barbat care isi bate concubina nu intra nici politia, decat cu permisiunea lui.