sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Ma doare capul

     Modul in care functioneaza masinaria media romaneasca nu are cum sa nu stupefieze. Din '89 incoace, mai rar atata anchiloza, stupiditate, gaunosenie. Nu, nu exista subiecte politice serioase de discutat, Basescu a lovit un copil, nu, e facatura, atunci de ce n-a negat, e vinovat, nu e vinovat, de ce se dezgroapa mortii abia acum?, etc. Dar: subiectele politice serioase exista si e chiar ingrijorator ce se va intampla dupa 6 decembrie. De mobilizarea electoratului PNL depinde lacul sau putul in care vom cadea. Varianta 1: liberalii isi urmeaza liderul si il voteaza, cu mic, cu mare, pe Geoana. Iese Geoana. Vom avea un presedinte onorific si un guvern legat de maini si de picioare, care va gestiona criza economica clatinandu-se intre doua doctrine si doua programe electorale. Chiar lasand complet la o parte problema satisfacerii "mogulilor" (se vor gasi metode, nu-i bai), inca raman diferente sociologice notabile intre electoratul PSD si cel al PNL - asta inseamna interese divergente, concretizate in presiuni politice pentru un set de masuri sau altul. Un guvern mixt va trebui sa demonstreze multa flexibilitate ca sa se mentina. Daca reuseste, va fi bine... pana in momentul cand toata lumea se va simti frustrata si compromisa de atatea compromisuri. PDL-ului i se vor face din nou ochi dulci si va fi cel putin la fel de rau ca inainte. Varianta 2: liberalii stau acasa. Iese Basescu. Dupa o perioada de debusolare, liberalii cad la pace cu pedelistii. Urmeaza o perioada de respiro, apoi se reia meciul de box inceput pe vremea lui Tariceanu. Aceleasi parti, doar ca mult mai intaratate si mai agresive. Care pe care. Criza politica totala, blocaj institutional desavarsit. Colaps economic. Romanie neguvernabila, prabusindu-se intr-o prapastie fara fund, pe peretii careia vom citi pe rand: secolul XX, secolul XIX, secolul XVIII, ...

3 comentarii:

CM spunea...

Perspectiva mea nu e asa de intunecata.Si porneste de la oservatia ca romanii nu au vocatia extremelor. Cred ca indiferent de rezultatul alegerilor, prabusirea sau progresul nu vor fi spectaculoase. Vom balti ca si pana acum. Ce vezi tu ca o prapastie eu vad ca o hruba aproape orizontala. Iar pe pereti eu vad manjit cu ... "muie Steaua" alaturi de " Vasile + Geta =Lav"
De aici vine exasperarea mea. Nu vad sa urmeze vreo lupta crancena intre ai buni si raii. In care sa ne implicam si pe care eventual sa o castigam.

Anonim spunea...

din pacate nici eu nu cred ca o sa fie prea bine. interviurile lui basescu de azi au aratat parca un nou basescu, mai calm, mai impaciuitor...dar cum lupul nu isi schimba naravul, ci doar parul...eu cred ca va fi la fel de rau cu basescu (poate un 1% sanse sa se indrepte ceva) si mult mai rau cu mircea geaona. prea multi or sa traga de el in prea multe parti...

CM spunea...

Speranta mea , atata cat mai e, e indreptata spre echip[a Geoana. E singura tabara care mai poate avea surprize bune pentru noi. Sa explic. Pe Basescu l-am vazut , stim ce poate si chiar el a spus ca nu se va schimba. Geoana insa e un potential . Si cred ca isi joaca in anii ce vor urma cariera politica. El si Antonescu sunt noi la varf. Daca vor sti sa faca lucrurile sa mearga au viata lunga in Olimp ( cariera ratata a lui Tariceanu ar trebui sa le fie exemplu de " asa nu"). Eu nu am incredere in motive altruiste( poporul, tara). Caut argumente credibile.