miercuri, 4 noiembrie 2009

O problema de deontologie

     Ca jurnalist, pana la ce punct ai dreptul sa rascolesti in viata privata a oamenilor in cautarea senzationalului? Informatia trebuie extrasa ca o masea din gura victimei (tale)? La asta ma gandeam citind ce afirma Rihanna despre mediatizarea imaginii in care aparea cu chipul tumefiat, dupa ce fusese maltratata de iubit. Fotografia, realizata de politia americana ca proba la dosar, a sfarsit prin a o supune unei teribile agresiuni psihice:

     "A fost umilitor. Nu este o fotografie pe care ai dori sa o vada cineva. Am avut impresia ca am fost abuzata. Am avut impresia ca devenisem un subiect amuzant pe internet, dar toate aceste lucruri se intamplau in viata mea reala."
     Link aici.

     In aceeasi serie, GayinRomania atrage atentia asupra modului in care tabloidele romanesti trateaza un "subiect gay" - Suntem pe prima pagina.

     Ce opinii aveti despre libertatea presei?

5 comentarii:

CM spunea...

Libertatea presei e bine sa fie absoluta.Cenzura ar trebui sa vina de la bunul simt. Ziaristii ar trebui sa ezite in a publica poze ca aceea , iar cititorii ar trebui sa refuze sa cumpere un ziar care le publica totusi. In tara mea ideala "Libertatea" nu ar exista. Sau ar publica cronica de film si poze cu gargarite fluorescente in pozitii indecente...

I. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CM spunea...

Slaba calitate nu este impusa. Presa e proasta pentru ca "se cumpara si asa" . Atunci cand cititorii vor alege reviste scrise bine, emisiuni facute cum trebuie si le vor lasa pe tarabe pe celelalte, va fi mai bine

I. spunea...

se spune de multe ori ca presa de scandal e un rezultat al managementului revistelor care doresc sa castige bani,al dorintei televiziunilor pt rating sau ceruta de cititori, dar nu cred ca stupiditatea si slaba calitate e impusa de cineva.

p.s. apasasem gresit prima data

Dak spunea...

@CM: Presa proasta exista si cu cititori multi, si cu putini. Eu pot sa nu cumpar Libertatea, dar e pe orice taraba, lumea o citeste in metrou, in autobuz, la serviciu, la scoala, oriunde. Garantat seara voi sti cel putin toate titlurile de pe prima pagina.

@Iris: Slaba calitate nu e nici impusa, nici ceruta. E doar tolerata, dar asta e suficient.