miercuri, 11 august 2010

Portia (DeGeneres)

     Aflu, de aici, că actriţa Portia de Rossi doreşte să preia numele de familie al soţiei sale, Ellen DeGeneres, cu care este căsătorită din august 2008. Actriţa a adresat în acest sens o petiţie tribunalului din Los Angeles. Foarte frumos, dar de ce nu a făcut acest pas încă de acum doi ani?! Că nu cred că acum e dragoste şi atunci nu era! Mă întreb cum vor fi stând lucrurile acolo, cu dreptul la schimbarea de nume în cazul mariajului gay: vine la pachet o dată cu celelalte drepturi, ca la normali, sau, şi dacă s-ar fi hotărât pe loc, Portia tot ar fi trebuit să facă anumite demersuri speciale? Că, din câte ştiu, nu peste tot mariajul gay presupune la fel de multe drepturi ca mariajul hetero...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Stai asa ca eu vin de acasa mai greu, iar commentul asta e total off-topic in ceea ce priveste postul tau. Ma leg de cel de dinainte si ma declar socat de patania amicului tau refuzat in Finlanda...
Geez!

Anonim spunea...

Cred ca aici nu e vorba de vreo decizie intrinseca relatiei dintre cele doua, ci mai degraba de ceva simbolic, legat de momentumul pe care drepturile LGBT il au de la inceputul mandatului Obama. Se intampla multe chestii in SUA acum: de la cresterea continua a numarului de politicienti openly GL, la declararea ca neconstitutionala a H8 in California, la declinul popularitatii NOM etc.
Si poate fi si un precedent juridic care poate fi inscris in codexul federal, ceea ce ar ajuta cuplurile gay din alte state SUA. In fine, e doar o opinie!

Anonim spunea...

eu cred ca tine de niste chestiuni de "patriarhat" in cadrul familiei celor doua. ar mai fi si chestiunea numelui de scena al unei actrite ca portia de rossi. revenind la prima parte, cred ca in cazul unei astfel de decizii trebuie sa te gandesti foarte bine. dpdv al societatii cea care e "pasiva" (recte femeia in relatiile str8) intr-o relatie trebuie sa ia numele "activului" (barbatul), intr-o buna traditie a familiilor heterosexuale. insa dat fiind ca ellen degeneres este mai faimoasa decat portia (si si-a creat un brand care e greu de schimbat), aceasta din urma a trebuit sa "cedeze" propriul nume, in numele unei "cauze" gay. e vorba de roluri heteronormative si de relatia de putere in cadrul unei relatii.

Dak spunea...

@Alexiuss: Şi eu am rămas fără cuvinte! Mai tragic încă mi s-a părut faptul că şi el însuşi ajunsese să aibă reflexe de autoapărare (gen blocarea portierei) când auzea vorbindu-se româneşte. :((

@Borderliner: Da, e un gest simbolic, şi personal i-am atribuit o pronunţată coloratură politică. În unele state americane se acceptă mariajul gay, în altele nu. Dar dacă poţi obţine în acte schimbarea de nume ca urmare a căsătoriei, practic forţezi autorităţile din statele mai conservatoare să îţi recunoască mariajul - că doar nu vor refuza să-ţi recunoască numele din cartea de identitate!

@Wannabegay: Bineînţeles că e vorba de patriarhat dacă numai una dintre partenere îşi schimbă numele! Aici este, într-adevărat, un punct delicat, e un compromis care seamănă cu un travesti şi care nu văd la ce ajută. Societatea trebuie să accepte două FEMEI căsătorite între ele, şi nu bărbat şi o femeie care. nush prin ce minune, au acelaşi sex!

Anonim spunea...

Banuiesc ca si in State e aceeasi chestie ca si aici : maritisul nu aduce cu el si schimbarea de nume, fiecare din parteneri continua cu numele sau. Daca unul din ei vrea sa poarte numele celuilalt at. trebuie sa urmeze aceeasi pasi ca si Portia De Rosi.De ce abia acum? Banuiesc ca vroia sa fie sigura ca nu e doar un foc de paie cum se intampla deobicei pe la Hollywood! :)