Fondul ONU pentru Populatie, filiala din Romania, a facut public recent raportul Politici Familiale si de Gen in Romania. Sunt abordate aspecte legate de structura si functiile familiei, roluri de gen, relatiile dintre generatii, fertilitate, ingrijirea copiilor, luarea deciziilor si distributia sarcinilor in gospodarie, reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie, politicile familiale din Romania comparativ cu cele din alte state ale UE, politicile pentru familiile de migranti.
Raportul confirma statistic realitatile observabile cu ochiul liber. Romanii valorizeaza casatoria, contracteaza casatorii la varste tinere (media fiind, in 2005, de 25,2 ani la femei si de 28,5 ani la barbati), insa foarte rar procreaza mai mult de 1, maxim 2 copii. Daca, in general, se crede ca nasterea timpurie a primului copil se asociaza cu rate inalte ale fertilitatii, in Romania varsta medie la prima nastere e de 25 de ani, cu 3 ani mai mica decat media europeana, fara ca acest lucru sa implice o fertilitate crescuta. Cauzele sunt in mare parte economice, standard general de viata scazut, cresterea costului unui copil, lipsa facilitatilor (crese), efectuarea cvasitotalitatii sarcinilor gospodaresti de catre femeile salariate (dubla zi de munca). Pentru femeile cu activitati profesionale valorizate, maternitatea presupune o serie de dezavantaje, iar cele care devin mame la varste tinere nu au, in majoritatea lor, un loc de munca. Romanii au o atitudine traditionalista cu privire la familie si paternalista referitor la rolul financiar al statului. Valorizeaza legaturile de familie (sentimentul raspunderii fata de copii si varstnici), dar sunt neincrezatori in staini. Foarte religiosi, accepta greu stilurile de viata alternative, desi gradul de toleranta e mai ridicat in mediul urban, la tineri si la persoanele cu un nivel de educatie ridicat. Doar un sfert sunt de acord cu concubinajul, si numai 10% cred ca homosexualii trebuie sa aiba drepturile pe care le au cuplurile heterosexuale. Femeile sunt considerate parinti mai buni (copiii trebuie sa ramana in grija lor in caz de divort), iar barbatii - lideri politici mai buni (ceea ce confirma persistenta stereotipiilor de gen). Tinerii se desprind tarziu de familia de origine, iar emigratia masiva pentru munca conduce la o lipsa a fortei de munca in Romania, cu sanse minime de atragere in tara a familiilor stabilite in strainatate. Intrucat copiii celor emigrati sunt educati in stainatate, raportul atrage atentia si asupra necesitatii de a mentine legatura culturala cu diaspora, atragand in tara coetnici (de ex., din Rep. Moldova si statele vecine) in masura posibilitatilor.
4 comentarii:
raportul confirma ceea ce stiam deja... ma intereseaza totusi cifra de 10% (cei care sunt de acord cu drepturi depline pt lgbt). cu siguranta intre cei 10% se afla si str8. insa de asemenea in ceilalti 90% se afla si gay. sa fie demonstrat, astfel, ca 10% din populatie e gay?
Ce intelegi prin "gay"? Homosexuali exclusivi? Sau intra aici si bi, trans, trav, orice queer...?
Nu vad cum sondajul amintit ar putea sa demonstreze ce zici tu. Dar, obiectiv vorbind, nu consideri ca heterosexualii gay-friendly sunt incomparabil mai numerosi dacat gay-ii homofobi?
...La procente egale este diferenta. Si nu-mi vine sa cred ca ura de sine e chiar asa de raspandita. Gay-i care nu numai sa accepte, dar sa si ceara sa fie discriminati??? Poate fac si marsuri pt. asta? Nu, zau, e prea de tot!
bineinteles, cand spun gay ma refer la toata populatia lgbtq. s-ar putea ca populatia gay-friendly sa fie mai numeroasa decat cea self-hating (gay-ii), atunci analiza mea scartaie... insa am dreptul sa sper, macar. haha!
Trimiteți un comentariu