Intr-un mod neutru, bisexualitatea poate fi privita in trei feluri:
-ca mijloc al axei la ale carei capete ai homosexualitatea, respectiv heterosexualitatea;
-ca polul opus orientarilor sexuale ce presupun selectia unui singur gen/sex ca fiind dezirabil (homo- si heterosexualitate);
-ca mediu, ca un fel de magma primordiala ce serveste drept materie prima in procesul de agregare al heterosexualilor, bisexualilor si homosexualilor reali.
Evident, bisexualitatea poate fi perceputa si altfel, inclusiv ca perdea ce acopera o orientare sexuala nedorita... Insa nu despre acest lucru vreau sa vorbesc, ci despre cum vad eu problematica. Si o vad asa:
Homosexualitatea si heterosexualitatea sunt "monosexuale" (asa inventeaza omul termeni: din nevoia de a-si clarifica gandirea; inteleg prin "monosexualitate" inexistenta atractiei simultane pentru persoane care apartin ambelor sexe).
Prin comparatie, bisexualitatea poate fi sau nu monosexuala. Bisexualii fideli/monogami (din proprie dorinta, nefortati de nimeni si nedirijati de nicio morala) apartin primei categorii, iar ei sunt mult mai aproape de gay-i si straighteri dacat bisexualii din a doua categorie, vulnerabili prin natura lucrurilor la o serie de probleme (psihologice, sociale etc.).
Ei, si e si ceva in care imi rup dintii: de ce bisexualii stabilizati intr-o relatie monogama cu o persoana de acelasi sex, dupa experiente/relatii straight, se considera bisexuali, iar cei stabilizati in relatii monogame cu persoane de sex opus, dupa experiente/relatii gay, se considera fosti homosexuali?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu