La mijlocul anilor '70 Keneth Plummer distingea patru tipuri de homosexualitate: cea intamplatoare (caracter episodic, nu determina existenta ulterioara a individului; ex.: colegi de scoala de acelasi sex care practica masturbarea reciproca); activitati homosexuale stabile, determinate de circumstanta (unitati militare, inchisori; raporturile sexuale cu persoane de acelasi sex nu sunt preferate, ci doar acceptate ca substitut); homosexualitatea personalizata (preferinta pentru activitati homosexuale, cu "pastrarea aparentelor" in societate); homosexualitatea ca stil de viata (persoane out, homosocialitate).
Pentru autor, e limpede, ceea ce conta in identificarea homosexualitatii era aspectul concret: obtinerea de satisfactii erotice in compania unor persoane de acelasi sex. Limitele unei clasificari facute in urma cu mai multe decenii sunt prea batatoare la ochi ca sa mai atrag atentia asupra lor, insa cum ar trebui sa-i privim pe cei din primele doua categorii? Cei dintai pot sa experimenteze doar, insa exista si eventualitatea unei implicari afective, oricat de efemere, iar homosexualitatea "de circumstanta" nu trebuie pusa doar pe socoteala unui instinct sexual tiranic - exista si varianta masturbarii. In plus, clasificarea ca bisexuali e vaga - bisexualitatea adevarata se exprima in conditii de libertate, nu "experimentale". Voi ce parere aveti?
11 comentarii:
:) in general se pune :P
foarte interesant articolul tau si foarte provocator. cred ca raspunsul la intrebarea ta depinde de cum abordezi problema: eu personal cred ca suntem cu toti bisexuali care ne atasam de normele sociale mai mult sau mai putin si inclinam balanta intr-o parte sau alta. in acest caz, "intamplator" se pune si nu prea, caci e ceva firesc, insa nu are vreo repercusiune pe plan social sau chiar ca schimbare individuala.
intamplator - neintamplator... pe dracu'! esti gay sau nu esti si cu asta basta! De acord cu kenno: ai facut-o, se pune, nu o poti sterge cu buretele si eventual sa mai si zici: nu-mi convine, nu s-a intamplat ; sau a fost o singura data, prin urmare n-a fost deloc.
Eu cred ca e important ce crede fiecare despre el. Nu conteaza ce experiente ai avut in trecut, esti asa cum te simti acum. Si toti ceilalti ar trebui sa accepte declaratia ta.
Sunt homosexual. Aş putea avea o relaţie sexuală exclusiv cu un bărbat. Interesant că în rusă se foloseşte foarte des o expresie, în glumă cică: Odin raz ne pidaraz, în traducere literală ar suna cam aşa: O singură dată (sau din prima) nu eşti poponar, folosită cu multă poftă şi ardoare de mulţi care se autoidentifică drept heterosexuali.
Eu o interpretam mai degrabă ca un indiciu al bisexualităţii mascate.
@CM: ai mare dreptate. eu am intalnit oameni care se auto-intituleaza queer (asta ca sa nu fie inclusi in "categorii" ca gay sau lesbiana), pansexuali, asexuali samd. Cred ca trebuie sa respectam asta, caci nu avem cum sa stim sentimentle, trairile si impulsurile interioare ale acelei persoane. Cred, de asemenea, ca exista heterosexuali care au doar experiente homosexuale si asta nu-i face gay/lesbiene/bisexuali.
Cred că un bisexual intr-o comunitate tradiţională o să treacă obligatoriu drept heterosexual, mascându-şi bisexualitatea. Nu prea puteam să ştm cine e hetero, şi cine e bi- într-o societate care penalizează crunt neheterosexualitatea.
@Kenno: Asa e - dar e bine?
@Wannabegay: Tocmai asta e: daca individul nu isi schimba nici stilul de viata, nici modul de raportare la propria sexualitate, e gay sau nu? Conteaza faptele sau constiinta de sine?
Daca toti suntem bisexuali, inseamna ca gay-ii NU EXISTA DELOC. Ei sunt doar niste nonconformisti dpdv social. In rest, au aceeasi orientare sexuala ca toata lumea. Subscrii?
@Alexiuss: Ai partial dreptate. Se pune, in sensul ca nu esti 100% hetero, dar de aici nu rezulta ca esti 50/50. Sunt multe nuante.
@CM: De acord.
@Enervant: Draguta gluma! Mai ales ca in societatile traditionale "o data" are sensul din propozitia "Cutare a mancat o data ciuperci otravitoare".
subscriu. :D
@Wannabegay: Nu te ajuta. ;D
N-aş zice. În cazul în care 2 sau 3 hetero se adună, ei sunt comunitatea tradiţională şi tot ei pot să-i interpreteze prescripţiile la bunul lor plac. Deci, în cazul lor, mai potrivită ar fi zicala "Cutare a mancat odata ciuperci otravitoare".
Trimiteți un comentariu